tirsdag den 1. december 2015

Anders - horraungen fra Snogebæk

Dagens juleplade på #24dage24juleplader er "Anders' julefavoritter" (1971) med den 12-årige bornholmske dreng Anders. Musikken er ikke værd at spilde mere tid på, men teksten, som besynger den purunge orgel-spiller i ekstatiske toner på bagsiden af coveret, bør man ikke snyde sig selv for:
Hov hov, tal pænt om Anders!
Denne tekst rummer i sandhed flere spørgsmål end svar. Hvorfor er en ung dreng på Bornholm en "horra"? Hvor stor er en harmonika egentlig? Blev det at være 8 år og lav virkelig betragtet som et handikap i 1971? Hvorfor denne maniske besættelse med at nævne prisen på hvert eneste orgel, Anders har været i besiddelse af i sin 12-årige levetid? Men mest af alt: hvor er Anders i dag?


En lemfældig Google-søgning angiver artistens fulde navn til at være Anders Kristensen, men Facebook og andre steder afslører ingen Hammond-verdensstjerner med det navn, og da teksten lover, at man allerede i 1971 "med sikkerhed kan sige, at han kun står ved begyndelsen" og "at nu vinker den store verden", bliver man en kende mistænksom. Steg succesen ham til hovedet? Blev stofferne hans skæbne? Gik han fallit i sin tilsyneladende afhængighedsbetingede orgelindkøbsrus?


Et af det kommende års store projekter må være at finde frem til den sande historie bag Anders' fald fra tinderne. Fortsættelse følger...     

7 kommentarer:

  1. Lige så meget jeg ser frem til en ny plade hver dag indtil d. 24, så håber jeg også lige så inderligt på en ala julekander, hvis plot er, at skulle finde frem til den rigtige historie om Anders Kristensen - Den store "to be" orgelmancer

    SvarSlet
  2. Rest assured, Unknown, jagten på orgelmanceren er gået ind - og tak for den første kommentar nogensinde på denne blog. Du har næsten fortjent en præmie :-) Jeg har et ekstra eksemplar af Ole Erling og Ove Verner Hansens juleskive...just sayin'.

    SvarSlet
  3. Vil se frem til at kunne følge med på rejsen efter orgelmanceren

    SvarSlet
  4. Well, being with my parents on Bornholm in 1972, we met Anders and he have us a demonstration of his playing. I do remember the organ has been very impressive and I did envy him for his playing. Could be nice to learn if he still does music.

    Marcus Minzenmay, Germany

    SvarSlet
    Svar
    1. Hi Marcus :-) I actually "found" him:
      http://24dage24juleplader.blogspot.com/2015/12/anders-horraungen-fra-snogebk-del-2.html

      Unfortunately, the news segment from 2007 has been taken down, but as I recall he still plays, however not in any professional way. As a child, he went on tour with a few famous Danish singers, but that is about it.

      Slet
  5. Hej Anders!
    Dit blogindlæg er simpelthen fantastisk spas!
    Jeg ejer selv pladen (jeg kan ganske enkelt ikke huske hvordan jeg kom i besiddelse af den).
    Den er blevet fast inventar i stuen når julen nærmer sig hvert år.
    Musikken er som du skriver ikke rigtig det vildeste, men også jeg faldt pladask for beskrivelsen på bagsiden. Fascinationen af orgelernes værdi vil ingen ende tage! Og jeg behøver faktisk bare læse teksten for at blive glad og klar til jul!

    Tak for dit indlæg! Jeg elsker din skrivestil! Og du bygger indlægget godt op med spænding til sidste punktum!

    Glædelig jul!

    /Tommy

    SvarSlet
  6. Hej Tommy

    Tusind tak for dine pæne ord. Det varmer faktisk rigtig meget :-) Desværre har jeg ikke tid (eller lyst) til at skrive så meget mere, men jeg opdaterer da stadigvæk min Instagram, andersanmelderjulen, med julerelateret indhold, hvis det var noget. Desværre kom der vist aldrig en toer fra Anders, vi kan nyde.

    Glædelig jul til dig også.

    SvarSlet